Headerafbeelding

Ontwikkelingen rondom ons Wooncollectief

Na enkele jaren hard gewerkt te hebben aan het realiseren van onze woon-werkgemeenschap, waarin we heel vaak tegen de muren van de bureaucratie en regeltjes zijn opgelopen, hebben we het ongeveer een jaar volledig losgelaten. We voelden dat het in een nieuwe vorm mocht terugkomen. En dat is gebeurd. We pakken het nu opnieuw op, maar nu wordt het een wooncollectief. Het werkgedeelte wordt eraf gehaald.

De eerste brainstormsessies zijn geweest. Vol enthousiasme starten we opnieuw. Dit keer samen met Stichting Kilimanjaro, die ons gaat begeleiden hierin. Zij hebben heel veel ervaring in het begeleiden van groepen die een alternatieve woonvorm willen opzetten.

Wordt vervolgd....

Het heeft even stilgelegen rondom de ziekte en het uiteindelijke overlijden van Gerda. Maar ik pak het nu weer vol op. Het was onze droom samen, ook Gerda's droom en wens, om in een woongroep te gaan leven en daarmee  een plekje te creëren waarin we een eigen kleine wereld zouden gaan neerzetten zoals de wereld eigenlijk zou moeten zijn. Een wereld van Liefde en Licht. Een plekje waar anderen ook welkom zijn om zich te komen laven alsof het een soort van oase in de grote wereld is, de huidige wereld waar zoveel dingen gebeuren en zoveel gejaagdheid en afleiding bestaat. Een echte oase dus, waar je je weer kunt opladen. Waar je niet afgeleid wordt van waar het werkelijk om gaat, maar waar dat geleefd wordt. Dat was onze droom samen. Vandaar dat we, met de huidige groep toekomstige bewoners onze woongroep de naam "De Oase" hebben gegeven.

Gerda is nu niet meer hier op aarde, althans niet meer fysiek. Maar ik wil toch deze droom, samen met anderen, waarmaken. Gerda zou daar blij mee zijn geweest, dus het is ook een beetje ter ere van haar dat ik onze droom, die wij zoveel jaren hadden samen, nu toch ga realiseren. En ik geloof in deze droom die ook mijn droom is en wil die gaan neerzetten. Daarvoor zal ik me ten volle inzetten.

Augustus 2022: we zijn intussen al vele maanden (voordat Gerda zo ernstig ziek werd) in gesprek geweest met de gemeente Horst aan de Maas en wooncorporatie Woonwenz, die daar een project gaat verwezenlijken. Het ziet ernaar uit dat wij daar binnen dat project een plekje zullen gaan krijgen. Aan de rand van de bebouwde kom van een van de kerkdorpen en in de buurt van veel natuur en bossen. Op fietsafstand van Horst en een bushalte dichtbij. Een prachtig plekje. Gerda en ik waren het daar meteen over eens. Daar zouden wij, en ook onze medebewoners, graag willen wonen.
Het is nog niet 100% zeker dat het daar doorgaat. In ons laatste overleg, voordat Gerda zo heel erg ziek werd, hebben we afgesproken met Woonwenz dat er een wederzijdse intentieovereenkomst opgesteld en getekend zou gaan worden. Dat heeft vanwege de ziekte van Gerda even vertraging opgelopen, maar we pakken dat nu weer op. Begin september heb ik, samen met een van de toekomstige medebewoners en tevens medebestuurslid van vereniging De Oase, een afspraak met Woonwenz. Kitty Hesen van Stichting Kilimanjaro zal daar ook bij zijn. Zij vertegenwoordigt mede onze belangen en heeft veel ervaring met wat er zo komt kijken bij het opzetten en realiseren van een woongroep.
Dus....duimen maar dat het nu vastgelegd wordt op papier. Maar ik weet ook dat als de Ziel wil dat wij daar komen, dat wij daar gaan komen.

Wordt vervolgd....

Juni 2023: en nu is het zover. De intentieovereenkomst, die over zal gaan in een samenwerkingsovereenkomst zodra we de groep vol hebben. is afgelopen week getekend!!! Een belangrijke mijlpaal. We gaan nu werven in het dorp, en daarna in de hele gemeente Horst aan de Maas. Daarna komen pas mensen van buiten in aanmerking. Maar je op de lijst van geïnteresseerden laten plaatsen kan nu al, ook als je ergens anders woont.
Het worden alleen huurwoningen, voor mensen die onder de sociale huurgrens vallen. We krijgen 8 woningen en 1 gemeenschappelijke woning.
De bouw gaat in januari 2024 beginnen en naar verwachting gaan de woningen ergens rond september/oktober 2024 opgeleverd worden.

Mocht jij serieuze interesse hebben om mee te gaan doen met ons wooncollectief, om ook een toekomstige bewoner te worden, meld je dan bij mij (Lia).

 

Wordt vervolgd